Здавалка
Главная | Обратная связь

Душа смиренного, як море. Кинь в море камінь – він на хвилину збурить злегка поверхню, а після потоне в глибині його.



Так скорботи потопають в серці смиренного, тому що з ним сила Господня...”

(Старець Силуан /Антонов/)

Якщо у вас або у вашій сім’ї виникли проблеми (як правило, чотири “гори”, чотири стіни проблем зводить навколо нас сатана, тим самим вганяючи нас у глухий кут: це проблеми зі здоров’ям, матеріальні, сімейні та на роботі), то:

Насамперед, ПОЧНІТЬ ІЗ СЕБЕ!

1. У тому, що сталося, не звинувачуймо нікого, окрім себе самих:ми заслужили це як плату за гріхи наші, а рівно ж і батьків та дідів наших, або ж це випробування праведності, горнило іспиту нашого.

Бо Господь, Бог наш – Бог щедрий і милосердний, довготерпеливий та багатомилостивий. Він прощає грішника, загладжує провину та переступ наш, але не залишає нас без покарання. Він “карає за провину батьків на синах – на третіх і на четвертих поколіннях тих, хто ненавидить Його...” (Книга Вихід).

У будь-якому випадку, Бог допускає нам скорботи для того, аби показати нам немічність нашу, а такожсмирити нас, грішних. Через смирення ж – дати силу очищення та спасіння: благодать Всесвятого Духа, нетварну енергію Божества (бо ж “Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать...” (Послання апостола Петра)).

СКОРБОТА → СМИРЕННЯ → СИЛА → ВНУТРІШНІЙ МИР → СПАСІННЯ

Усвідомте це!

2. Тепер, передусім, щиро розкайтеся, пам’ятаючи, що покаяння – це ключ до дверей смирення, а отже, й спасіння: “Господи, прости мені: тяжко згрішив я перед Тобою!..”

3. Відкрийте двері смирення перед Тим, Хто стукає. Впустіть Христа в серце своє з миром: “Слава Богу, що не гірше! Дякую Тобі, Господи, бо заслуговував поганішого...”

4. Обов’язково перервіть родове прокляття, начисто простивши усіх, хто згрішив перед вами та вашим родом, і від щирого серця – хай навіть і мислено – попросивши прощення у всіх, перед ким згрішили ви й рід ваш (див. Додаток 5: “МОЛИТВА НА ПЕРЕРИВАННЯ ПРОКЛЯТТЯ РОДУ”).

5. Людина створена на образ Божий.

Бог є Дух – і людина, за образом Божим, є дух. Бог Триіпостасний: Отець, Син, Дух Святий – і людина, за образом Божим, також триіпостасна. Людина це дух, який має душу (розум, волю, емоції), і живе у тілі.

Таким чином, для того, аби справа очищення, освячення, спасіння нашого була плідною, необхідна праця над усіма трьомаскладовими нашого єства:

для духа – це молитва;

для душі – слово Боже та духовна(у т.ч. святоотцівська)література;

для тіла – піст (середа, п’ятниця та інші визначені дні)і, як свідчить досвід (у тому числі й мій особистий), чудово слугує тут холодна вода та спілкування з природою.

Пам’ятаймо: це – неодмінні складові успішного духовного діяння. Розпочніть щоденний подвиг свій! (див. розділ 6, “ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ ПРОТЯГОМ ДНЯ”). Встановіть відповідний режим дня, і пильнуйте триматися його.

6. Почніть жити літургійним життям:

v “Пам’ятай день спокою, щоб святити його! Шість днів працюй і роби всю працю свою, а день сьомий – спокій для Господа, Бога твого...” (IV заповідь закону Божого). У недільні та святкові дні не наважуйтеся робити жодної справи, але поспішіть до храму Божого – сповідайтесь, причастіться святих тайн тіла й крові Христових.

v Подайте записку-прохання про спасіння своє і домашніх своїх на літургійну молитву, бо “де двоє чи троє в Ім’я Моє зібрані – там Я серед них”, та “дуже могутня ревна молитва праведного” (а хай і один, але праведник у храмі під час спільної молитви завше знайдеться!).

v Знайдіть собі доброго духівника – досвідченого й досконалого порадника та молитвеника; найліпше, якби такий виявився серед священнослужителів.

v Постійно, щонеділі відвідуйте біблійну або катехізаційну школу для дорослих (діти – дитячу недільну школу), бо ж “віра від слухання, а слухання через Слово Христове”, та “Не кидаймо збору свого, як то звичай у деяких, але заохочуймося...” (Послання апостола Павла).

7. Так здійснюйте спасіння ваше, ідіть ясним шляхом віри – шляхом милосердя, дорогою смирення та аскези, пам’ятаючи, що суть подвигу святого трудівництва християнського полягає у постійному, напруженому і свідомому ПОШУКУ БОГА В СОБІ ЧЕРЕЗ ДУХОВНЕ ВІДЧУТТЯ БЛАГОДАТІ, яка подається нам в покаянні, самозреченні, смиренні та любові.







©2015 arhivinfo.ru Все права принадлежат авторам размещенных материалов.